Специализираната прокуратура повдигна обвинения на двама сирийци и трима българи в организирана престъпна група за превеждане на чужди граждани през територията на България. Това съобщиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура.

Трима от тях са задържани на 27 април 2017 г. в София и Харманли при специализирана операция на ДАНС, ГДБОП и Специализираната прокуратура. Другите двама от групата са вече с наложена мярка „Задържане под стража“ от Русенския районен съд по друго дело.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

По време на специализираната операция на 27 април са задържани ръководителят на групата Лазгин Мустафа, сирийски гражданин, със статут на бежанец, Али Мохамед – също сириец с хуманитарен статут и българинът Радослав Янков. При извършените претърсвания и изземвания в автомобилите и ползваните от тях жилища са открити множество мобилни телефони, СИМ карти, преносими компютри, документи за финансови преводи, чужди документи за самоличност и други доказателства за престъпната им дейност.

Другите двама от групата – Ивайло Димов и Мартин Димов, са задържани в Русе по друго дело. Те също са привлечени като обвиняеми за незаконен трафик на мигранти, предстои материалите по предишното им дело да бъдат присъединено към досъдебното производство на Специализираната прокуратура.
С прокурорски постановления на тримата задържани в София и Харманли е наложено задържане до 72 часа. На 29 април 2017 г. в Специализирания наказателен съд наложи мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях.


Leave A Reply