Европейската комисия препоръча днес на Австрия, Германия, Дания, Швеция и Норвегия да отменят проверките по своите държавни граници за следващата половин година. Еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос уточни, че днес ЕК дава последни шест месеца за предприетите извънредни проверки по повод терористичната заплаха в Европа, предаде БТА.

Staffs of Frontex attends as Commissioner Dimitris Avramopoulos meets with Frontex staff + Norwegian vessel at the Port of Mytilene, on October 16,2015.

За сметка на отпадането на граничните проверки се препоръчват повече полицейски проверки във вътрешността на Общността. “Препоръчваме всички държави от ЕС да използват възможностите на полицията по-широко, за да запазят сигурността. Държавите трябва да предприемат повече проверки по пътищата, да използват технологиите за контрол на движението – например със сканирането на регистрационните табели на автомобилите“, обясни Аврамопулос.

граница

“Призоваваме държавите да изпълнят тази задача в рамките на следващите шест месеца. Необходими са допълнителни усилия за охрана на външните граници на ЕС“, коментира европейският комисар. От Комисията отчитат факта, че към този момент общата обстановка в Евросъюза  се успокоява. Институцията пояснява, че засилените полицейски проверки са наложени от все още големия брой мигранти, пристигнали в съседна Гърция.


Leave A Reply