“България е приятел на Македония. И тук няма никакъв спор. Бойко Борисов като бивш и бъдещ премиер се обади и на мен, и на Никола Груевски. Това е демонстрация за загриженост за Македония и всички нейни граждани.“ Това заяви лидерът на СДСМ Зоран Заев, предаде БГНЕС. “Това е приятелско отношение. Имаше желание за помощ от негова страна и аз лично съм благодарен за това отношение от страна на един голям приятел на Македония и бъдещ премиер“, коментира лидерът на социалдемократите в свое изявление.

борисов

“Очаквам в Македония демократичните процеси да се движат съгласно Конституцията, Правилника за работа на Народното събрание /НС/ и законите на Република Македония. Това означава новоизбраният председател на НС да получи печатите, да бъде обявен за избран в Държавен вестник и след това да пусне писмото до президента Георге Иванов за даване мандат на новия кабинет. Това са нещата, които всеки нормален човек иска в нашата Македония“, обясни Заев.

epa05931867 Protesters clash with police after protesters stormed the Parliament when Social Democratic Union of Macedonia with Albanian parties elected new President of the Parliament Talat Dzaferi (not pictured) as they have parliamentary majority, in Skopje, The Former Yugoslav Republic of Macedonia on 27 April 2017. Social Democratic Union of Macedonia with Albanian parties have elected new President of the Parliament, as they have parliamentary majority, President Ivanov didn't give the mandate for a new government, although Zoran Zaev (the leader of SDSM) provided a list of signatures, guaranteeing parliamentary majority he rejected giving him the mandate with explanation that the coalition between Zaev and the Albanian parties (with their platform for two official languages in the country) would destroy the constitutional order in the country.  EPA/GEORGI LICOVSKI  EPA/GEORGI LICOVSKI

Той допълни, че това може да бъде реализирано с много търпение, тъй като основните опоненти на СДСМ няма готовност да предаде властта – “Това обаче е възможно с много търпение, защото нашият политически опонент не е готов да предаде властта и днес в НС имаше обструкция от тяхна страна – новият председател да започне да изпълнява задълженията си. Опонентите ни осъзнават, че има демократично избран председател. Поздравления дойдоха от целия свят – от ЕС, от САЩ. Но за съжаление, не мога да кажа, че няма да правят пречки, но въпросът ще бъде решен чрез законни процедури“, добави лидерът на СДСМ.

0674b9933b8b64d63fda33f3c257ed9a

“Всичко, което ще прави правителство ще бъде в интерес на всички нейни граждани и Република Македония. Подобряването на отношенията със съседите, с България включително, която е един голям приятел на Македония. Ще работим за демокрацията и правовата държава. Вярвам, че и всички наши съседи очакват нормализация на ситуацията у нас и подобряването на двустранните отношения“, поясни Зоран Заев.


Leave A Reply