Районен съд – Пловдив осъди бившият кмет на Пазарджик и Стрелча Иван Евстатиев на шест години затвор. Той бе признат за виновен и по двете обвинения – за изнасилване и склоняване на 16-годишно момиче към употреба на алкохол до въвеждането й в безпомощно състояние. Присъдата ще бъде изтърпяна при първоначален строг режим. Евстатиев е осъден и да заплати сумата от 10 000 лева на пострадалото момиче за нанесени морални щети.

Иван Евстатиев, съд

снимка: БГНЕС

Процесът продължи близо седем месеца и се проведе при закрити врата. Съдебните състави в Панагюрище и Пазарджик направиха отвод, след което делото бе поверено на Пловдивски районен съд. По време на процеса, както и днес Иван Евстатиев отказа коментар пред журналисти. След прочитане на присъдата, родителите на пострадалото момичето, заявиха че са удовлетворени от наказанието.

Съдебна палата Пловдив

Съдебна палата Пловдив

Защитниците на Евстатиев заявиха, че ще обжалват, защото са убедени в неговата невинност. “Абсолютно неправилна присъда, изградена на предположения. Надявам се да има безпристрастен съд, който да не се влияе от обществено мнение, да не се влияе от медии и от страсти, а да се влияе и да се ръководи единствено от доказателствата по делото“, добави адвокат Ташкена Колчева.


Leave A Reply