Специализираната полицейска операция е реализирана на 27 април във връзка с образувано досъдебно производство. Участие в нея са служители на сектор „Противодействие на престъпни структури извършващи незаконна дейност по превеждане през граница на хора и по подпомагане на чужденци да пребивават или да преминат в страната” – отдел “Контратероризъм“ при ГДБОП, колегите им от Хасково, Кърджали, Силистра, Добрич и служители на ДАНС.

ГДБОП

В хода й е неутрализирана организирана престъпна група, която е извършвала незаконна дейност по превеждане през граница на хора и подпомагане на чужденци да пребивават и да преминат в страната. Задържани са петима участници в престъпната схема, сред които и лидерът – Л.М. /24г./, сирийски гражданин, със статут на бежанец ; А.М./42г./- негов сънародник, със хуманитарен статут, Р.Я. / 45 г./от София – тримата известни на органите на реда. Те са установени на територията на столицата и на община Харманли.

полиция

При предприетите претърсвания в автомобилите и ползваните от тях адреси са намерени и иззети множество мобилни телефони, СИМ карти, преносими компютри, документи за финансови преводи,чужди документи за самоличност и други вещи и предмети, съотносими към документирането на престъпната дейност на престъпната група.

снимка: Архив МВР

снимка: Архив МВР

В процеса на работа са установени и задържани и двама мъже от Тутракан – И.Д. /36г./ и М.Д. /26г./, съпричастни към престъпната група. Те са задържани в Русе по друго дело, привлечени са като обвиняеми за незаконен трафик на мигранти, предстои материалите по предишното им дело да бъдат присъединено към досъдебното производство на Специализираната прокуратура.

полиция, акция, Слънчев бряг

С прокурорски постановления мерките за неотклонение на Л.М., А.М. и Р.Я. бяха удължени да 72 часа. На 29 април Специализираният наказателен съд им наложи постоянни мерки за задържане.
Работата по документирането на престъпната дейност продължава под наблюдението на Специализираната прокуратура.


Leave A Reply