Федералният канцлер Ангела Меркел заяви, че Европа не трябва да отблъсква Турция въпреки безпокойствата за засилващия се контрол на президента Реджеп Тайип Ердоган върху властта, омаловажавайки както изглежда твърденията, че със стремежите на Анкара за присъединяване към ЕС е свършено, съобщи агенция “Ройтерс“, предаде БТА.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

“Турция под управлението на президента Реджеп Тайип Ердоган поне засега е обърнала гръб на присъединяването към ЕС“, каза в интервю за “Ройтерс“ еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан.
В интервю за изданието “Берлинер цайтунг“ Меркел посочва, че Турция е “важен партньор в борбата срещу ислямисткия тероризъм“ и че е в интерес на ЕС и на НАТО да има добри отношения с Анкара.

turkey-eu турция ес

Попитана за преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, Меркел отговаря по-предпазливо, макар че повторя, че Турция ще прекрачи “червена линия“ в отношенията с Общността, ако въведе отново смъртното наказание. “Ние в Европа трябва заедно да обсъдим какъв вид бъдещи отношения искаме с Турция“, обясни канцлерът. Мнозина в Християндемократическата партия са скептични за присъединяването на Турция към ЕС, но Меркел отдавна изтъква, че е важно да се водят преговори с Анкара.

epa05398118 A man with a Turkish flag wrapped around his shoulder stands in front of Brandenburg Gate which is illuminated with the Turkish flag, in Berlin, Germany, 29 June 2016. A Turkish flag was projected onto the Brandenburg Gate in a show of support for Turkey a day after the attacks at Istanbul's Ataturk airport. EPA/KLAUS-DIETMAR GABBERT

снимка: EPA/БГНЕС

Тя отхвърля призиви от някои консервативни съюзници за затягане на правилата за двойно гражданство, които засягат много от живеещите във ФРГ 3 милиона граждани от турски произход. Този въпрос е актуален в периода преди парламентарните избори на 24 септември. “Двойното гражданство няма да бъде въпрос от предизборната кампания, както беше през 1999 година“, каза Меркел в интервю за вестник “Кьолнер Щад Анцайгер“, намеквайки за дебата преди Германия да промени правилата през 2000 година, с което улесни придобиването на двойно гражданство.


Leave A Reply