За чуждестранните инвеститори пазарът на имоти в България винаги е бил обвързан с туристическата индустрия. Същевременно международната привлекателност на страната никога не е била толкова голяма. През март 2017 г. броят на чуждестранните пристигащи в България се увеличава с над 20%, показва националната статистика. Тенденцията е за продължаващ ръст на чуждестранните туристи. Това пише британското издание TheMoveChannel.com посветен на България, цитиран от Инвестор.бг.

Слънчев бряг, България

Слънчев бряг, България

Заради туризма област Бургас в България се е превърнала в биещото сърце на имотната индустрия в България, тъй като привлича десетки хиляди туристи по красивите плажове в курортите Слънчев бряг, Созопол и други и благодарение на изгодните цени, пише онлайн изданието TheMoveChannel.com в представяне на инвестиционния пазар в района. През лятото българи и чужденци засилено търсят квартири под наем. Сред чужденците могат да се видят британци, французи, чехи, румънци, поляци, австрийци и други.

С укрепването на икономиката на България пазарът на ваканционни имоти привлича все повече и повече инвеститори. И то във време, в което на британския пазар правилата се затягат и разходите се увеличават. Ниските цени на имотите в балканската страна и ниските лихви по кредитите (средно 4,5%) подкрепят чуждестранния интерес. За британските инвеститори шансът да се компенсира отслабването на паунда след референдума за напускане на Европейския съюз (ЕС) е особено привлекателен, отбелязва изданието.

София, снимка: Youtube

София, снимка: Youtube

Най-силен ръст на сделките с имоти се отчита в столицата София, цитира изданието актуалната статистика. В областите Бургас и Варна също се наблюдават увеличение – от порядъка на 5-10%. Над 30% от всички запитвания за имоти в България през 2016 г. са за област Бургас. Още 13% са в област Варна, т.е. българското Черноморие привлича около половината от инвестиционната активност.

България е и сред 15-те най-популярни дестинации в света за инвестиции във ваканционни имоти през пет от последните шест месеца. Доходите от наеми имат силен потенциал за растеж заради достъпния начин на живот в страната. Ръстът на капиталовата стойност на имотите също укрепва собствеността. През четвъртото тримесечие на 2016 г. цените на жилищата в страната нарастват с 8,1% в сравнение с 2,4% през последните три месеца на 2015 г. и над средната стойност от 4,7% за ЕС.икономика ръст

Бизнес имотите в България също са доста популярни сред инвеститорите според TheMoveChannel.com. Силният туристически пазар отваря и възможности за достъпни цени в хотелския сектор в страната. През февруари 2017 г. официалните данни показват, че общите приходи от нощувки на туристи в България скачат със 7% на годишна база до 45,8 млн. лева. Приходите от чуждестранни посетители обаче нарастват двойно по-бързо – с 14%, подчертава изданието. Същевременно местата за настаняване и леглата леко се понижават.

С ръст на заетостта от порядъка на 1,6 процентни пункта годишно има нарастващ потенциал за подобряване на приходите на инвеститорите в търговски имоти, заключава изданието. В Созопол например процентът на заетост на един хотел нараства от 56% през 2014 г. до 59% през 2015 г., като прогнозата е да достигне 70% за 2016 г.


Leave A Reply