Да се търси решение чрез създаването на Национален фонд, който да комулира средства за обезщетение в ситуации на презастрояване. Тази идея лансира омбудсманът Мая Манолова на среща с жители от пловдивския квартал „Тракия”, които я сезираха срещу мащабното строителство в жилищния комплекс, намиращ се срещу детската градина Червената шапчица“. Хората настояват около домовете им да бъде изградена детска площадка, а не двуетажен паркинг.

 

„С правомощията, които имам по закон ще направя проверка с моите експерти на всички документи, с които разполага ДНСК, които са и в преписката в общинските архиви. Аз съм на мнение, че трябва да се търси отговорност от тези, които са допуснали подобни безобразия“, подчерта омбудсманът. Манолова беше категорична, че проблемът в кв. „Тракия“ не е единичен случай, подобна е ситуацията в столичния кв. „Младост“, в старозагорския парк „Бедечка“, в Морската градина в гр. Варна, както и в Южния парк в столицата.

4(52)

„Някой си е позволявал да нарушава закона, да издава актове и да взема решения в интерес на частни инвеститори, заради икономически интереси, срещу общия интерес за зелен град“, допълни още омбудсманът. „Аз съм притеснена и от референдума, който ще бъде проведен в Стара Загора и по-скоро от неговия въпрос, който е да бъдат ли обезщетени по най-високи цени собствениците на терени в парка „Бедечка“. Т.е. на някой му е реституирана нива или земеделска земя, по някакви неясни начини това се е превърнало в идея за жилищен квартал и сега с общински пари ще се възмездява по най-високи цени“, каза още Манолова.

2(92)

По-късно през деня националният омбудсман поздрави новия обществен посредник на гр. Бургас Тодор Стамболиев и му пожела успех в работата, както и непримиримост към несправедливостта. “Смятам, че е изключително важно да бъдат избирани местни обществени посредници. Гражданите имат нужда от защита, защото безобразията и на местната, и на централната власт, и на администрацията, независимо как персонално се сменят, продължават да бъдат огромни. Хората наистина се чувстват слаби и смачкани пред властта на администрацията и е нужно във всяко населено място, във всяка по-голяма община да има обществен защитник“, каза Манолова.

Пред журналисти Мая Манолова съобщи, че от началото на годината има над 100 жалби от гражданите на Бургас и района, които традиционно я сезират срещу монополните дружества, но напоследък жалбите са срещу частните съдебни изпълнители. Освен това, както и в гр. Пловдив Манолова се срещна с граждани, които се оплакаха от презастрояване в квартала им.


Leave A Reply