След като късно снощи приключиха преговорите между ГЕРБ и „Обединени патриоти“ по състава на бъдещия кабинет, се очаква утре Бойко Борисов да обяви имената на новите министри. До момента със сигурност се знае, че премиер за трети поред път ще бъде лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

ГЕРБ, Бойко Борисов
Стана ясно още, че кабинетът ще има четирима вицепремиери и 17 министри.
Неофициалните версии сочат за най-възможни вицепремиери Томислав Дончев, Владислав Горанов и Красимир Каракачанов, Валери Симеонов също е сред възможните.
Очаква се немалка част от министрите в „Борисов 2“ да запазят постовете си и в новият кабинет. Сред спряганите имена са: Владислав Горанов като министър на финансите, Лиляна Павлова в качеството си на министър на регионалното развитие и благоустройството, Ивайло Московски с ресор транспорт, информационни технологии и съобщения, Теменужка Петкова – енергетика, Николина Ангелкова – туризъм, Красен Кралев – Министерство на младежта и спорта. Смята се, че вероятно Вежди Рашидов също ще продължи е начело на Министерството на културата.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Министерствата, които е вероятно да бъдат дадени на „Обединените патриоти“ са това на отбраната, което ще поеме Красимир Каракачанов и на икономиката под ръководството на Емил Караниколов – изпълнителен директор на Агенцията за приватизаци, предложен от „Атака“.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Кадри, предложени от ГЕРБ, ще отговарят за правосъдното министерство, Министерството на образованието, здравното министерство и министерството на външните работи и на вътрешните работи, както и социалното министерство и това на земеделието. За вероятен министър на труда и социалната политика се спряга Бисер Петков. Той е управител на Националния осигурителен институт от 2011 г. За вътрешните работи ще отговаря Валентин Радев. Депутатът от ГЕРБ, заместник-министър на отбраната в първия мандат на Борисов. Външни работи – Екатерина Захариева, правосъдният министър в „Борисов 2“.

мтсп, министерство на труда и социалната политика
Цецка Цачева е спрягана за новия правосъден министър. Цачева беше два пъти председател на Народното събрание и загуби изборите за президент от Румен Радев. Образование и наука – Красимир Вълчев. Той е дългогодишният главен секретар на Министерството на образованието.
Начело на здравеопазването по-всяка вероятност ще застане депутатът от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова. Спряга се и името на началника на Военномедицинска академия генерал–майор проф. Николай Петров. Земеделието и храните ще бъде оглавено от Румен Порожанов. Той беше директор на Държавен фонд „Земеделие“ от 2011 до август 2013 г., министър на финансите в служебното правителство на Георги Близнашки, отново пое ДФ „Земеделие“ през 2014 г., а през февруари тази година подаде оставката си, поискана от служебния земеделски министър Христо Бозуков.

министерство на земеделието
Нено Димов пък е сочен за вероятен министър на околната среда и водите. Той оглавява Института за дясна политика и беше заместник-министър на същото министерство в кабинета на Иван Костов.

Каракачанов
Относно имената в бъдещия кабинет вчера Красимир Каракачанов заяви, че ще има изненади. “В последните две седмици се тиражираха всевъзможни версии, които честно казано бяха доста произволни. Така че, ако се базирате на това, което вече е публикувано, ще има изненади“, каза той.
Конституционната процедура предвижда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да върне попълнен мандата за съставяне на правителство на президента Румен Радев. Тогава и ще станат ясни официално бъдещите министри.


Leave A Reply