След полагането на клетва пред депутатите новото правителство встъпи в длъжност на официална церемония в Гранитната зала на Министерския съвет. Така кабинетът „Борисов 3“ прие властта от служебното правителство на Огнян Герджиков.

18296947_10206696523850089_692647378_o

Смяна на властта Борисов -Герджиков снимка: informo.bg

При смяната на местата Герджиков се обърна към Борисов с думите: „Искам първо да ви поздравя с вашия голям успех, с избирането ви за трети път за министър-председател на България. За да стане това факт, трябваше да бъдат проведени едни честни и демократични избори. Ако изборите не бяха такива, може би не вие щяхте да бъдете премиер. Служебният кабинет успя да проведе едни свободни, демократични избори. Успя да направи решителни крачки по пътя на подготовката на председателството на България. Успя да ви завещае една пълна хазна, която вие с вашата фискална политика предпоставихте, а ние продължихме.“

5472779

Бойко Борисов и Огнян Герджиков, снимка: БГНЕС

От своя страна Бойко Борисов се обърна към проф. Герджиков с думите: „Хубаво го казахте и ви благодаря, че проведохте честни избори. Ако не бяха честни нямаше да сме ние“.

 

Служебният експремиер пожела успех на третото правителство на Бойко Борисов.

5472771

Бойко Борисов и Огнян Герджиков, снимка: БГНЕС

А Борисов благодари за свършеното от кабинета „Герджиков“: „Благодаря на служебното правителство и на президента Радев, че и днес дойде в парламента. Свършихте доста работа“, заяви Бойко Борисов.

 

Министър-председателят обаче не пропусна да отговори на критиките на БСП. Левицата в парламента упрекна ГЕРБ, че властта ги интересувала ГЕРБ: „При положение, че то стана рецидив да им я връщам, хайде да спазваме демокрацията и да си гледаме работата всички!“, заяви Борисов и допълни, че ако има по-добри от ГЕРБ, сега те щели да са в парламента или да са ги победили.

По отношение на констатациите на ДПС, премиерът беше категоричен, че етническият мир е изключително важен както за ГЕРБ, така и за Обединени патриоти и допълни, че няма никакво основание за притеснение относно правата и свободите на тези хора.

5472645

Бойко Борисов, парламент, снимка: БГНЕС

Премиерът изрази надежда бившите вече министри от кабинета „Герджиков“ и новоизбраните такива от кабинета „Борисов 3“ да не прекъсват комуникацията по между си, за да стане плавно сдаването на властта.

5472787

„Борисов 3“ и „Герджиков“, МС, снимка: БГНЕС

„Ние не сме реваншистки настроени хора“, изтъкна той и изрази надежда сдаването на властта да стане плавно, мъдро, така както демокрацията го изисква. Ще положим всички усилия, старание, мъдрост, да стане по-добро в България и да избегнем хаоса“, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

След официалната церемония в Министерския съвет, смяната на постове продължи по ресорните ведомства.

 


Leave A Reply