В неделя предстои вторият тур на президентските избори във Франция. Дни преди решаващия тур лидерът на крайната десница Марин льо Пен и центристът Еманюел Макрон се изправиха един срещу друг в телевизионен дебат, съобщиха световните агенции.

French presidential election televised debateЛьо Пен атакува още в началото съперника си заради миналото му на инвестиционен банкер и министър на икономиката, за да го представи като кандидат на големия бизнес, а себе си – за защитник на френските работници.

„Макрон е кандидат на дивата глобализация, на юбъризацията, на несигурността, на социалната жестокост, на войната всички срещу всички, на икономическото ограбване на нашите големи предприятия, на раздробяването на Франция от големите икономически интереси“, изтъкна тя.

 

French presidential election televised debate

Макрон, от своя страна, обвини Льо Пен в лишена от съдържание реторика.

„Вашата стратегия е да казвате много лъжи. . . и да не предлагате нищо“, заяви кандидатът на движение „Напред!“ по отношение на програмата на Льо Пен в областта на заетостта . „Вие сте наследница на една система, която от десетилетия просперира, благодарение на гнева на французите“.

French presidential election televised debateНай-ожесточен бе дебатът за националната сигурност. Льо Пен обвини противника си, че е няма план за гарантиране на националната сигурност и че е снизходителен към ислямския фундаментализъм. Макрон отвърна, че борбата срещу тероризма ще бъде негов приоритет, ако бъде избран на поста.

„За да се преборим с тероризма, трябва първо веднага да възстановим границите си“, каза 48-годишната Льо Пен и обеща да експулсира всички чужденци, за които има подозрения, че са заплаха за сигурността. Макрон подчерта, че контролът по границите вече е въведен и че нейната партия не е взела участие в гласуването на законодателни мерки срещу тероризма нито в националния парламент, нито в европейския.

French presidential election televised debateПо темата за Европа и еврото също стана за повод за напрегнат спор. също така за Европа и за еврото. Льо Пен заяви, че като напусне ЕС, Франция ще си спестява по 9 милиарда евро на година. Но Макрон каза, че истинската сума, която страната внася в евробюджета, е 6 милиарда, а освен това изтеглянето от ЕС изобщо не значи спестяване. „Вижте Обединеното кралство и Брекзит. Те ще платят от 60 до 100 милиарда евро“, заяви той.

„При всички положения Франция ще бъде управлявана от жена: това ще съм или аз, или г-жа Меркел“, посочи Льо Пен и обвини Макрон, че не е склонен да предприеме нищо без благословията на германския канцлер.

Според последните проучвания Макрон води убедително с около 20 процентни пункта пред Льо Пен.


Leave A Reply