Новото правителство положи клетва пред Народното събрание. В присъствието на служебния кабинет, Партиарх Неофит, президента Румен Радев, дипломати, гости, общественици кабинетът „Борисов 3“ се закле да „служи в името на народа“.

5472717

Клетва на кабинета „Борисов 3“, снимка: БГНЕС

Депутатите избраха Бойко Борисов за премиер. Така той става за трети път министър-председател в най-новата история на България. Предложението мина с гласовете на 133 народните представители.

5472645

Бойко Борисов, снимка: БГНЕС

Структурата на Министерския съвет беше одобрена от 134 народни представители в пленарната зала след прегласуване.

Съставът на кабинета „Борисов 3“ беше избран със 133 гласа „за“, 101 „против“ и 0 „въздържали се“.

Пред депутатите премиерът обясни целите и акцентите от програмата на новото правителство.

5472642

гласуване НС, снимка: БГНЕС

„Основната мисия на правителството е подобряването на качеството на живота на българските граждани и успешно развитие на България.“ Това заяви Бойко Борисов от парламентарната трибуна преди гласуването на структурата на Министерски съвет.

bbns

Бойко Борисов в пленарната зала, снимка: БГНЕС

„Обществото ни има очакване и ще отговорим на него с продължаване на съдебната реформа“, посочи той. „Ще предложим нов антикорупционен закон, който ще създаде единен антикорпуционен орган“. По думите му ще се създаде нов ред за борба с корупцията. „Поемаме ангажимент до края на 2018 година да бъдат изпълнени 17- те препоръки от Механизма за сътрудничество и оценка“, каза още лидерът на ГЕРБ.

По думите му новото правителство няма основание да се отказва от изграждането на модерна инфраструктура, защото това ще помогне за развитие на регионите и намаляване на регионалните различия. Кабинетът се ангажира с доизграждането на АМ „Хемус“, АМ „Струма“, АМ „Калотина-София“, Южната дъга, разширението на метрото в София и други. Борисов напомни, че образованието е приоритет на кабинета и увери, че ще има увеличение на инвестициите и бюджета в този важен сектор, както и ръст на средствата за наука всяка година.

Борисов обясни, че здравеопазването е сред стратегическите приоритети за управлението.

Започваме поетапна демонополизация на НЗОК и интегрирана информационна система в този сектор, каза пред депутатите Бойко Борисов.

б 3

Бойко Борисов, парламент, снимка: БГНЕС

Новият кабинет се ангажира с успешното организиране и провеждане на българското председателство на Съвета на ЕС. Също така ще се предприемат всички мерки за гарантиране на сигурността на българските граждани и ограничаването на битовата престъпност чрез засилено полицейско присъствие в населените места на страната. Както и ограничаване на нелегалната миграция и защита на националните ни граници- основен приоритет. В социалната сфера правителството ще провежда политики за увеличаването на доходите на гражданите.

б 2

Бойко Борисов в НС, снимка: БГНЕС

От трибуната той представи структурата и състава на новото правителство. Целият списък вижте тук.

„По волята на българския народ, двете политически формации ПП ГЕРБ и коалиция „Обединени патриоти”, поемаме отговорността за управлението на България в следващите 4 години“, заяви Борисов.

„Намираме се в исторически момент за света и за Европа – политическа несигурност, икономически проблеми, религиозни противоречия, нестабилност в региона, предизвикателства пред сигурността, изтъкна  той и посочи, че българите се нуждаят от сигурност и доверие в държавните институции.“, посочи още Борисов.


Leave A Reply