В началото на месец май Банката за развитие към Съвета на Европа ще извърши проверки на място по изпълнението на програмата за саниране. Това се посочва в писмен отговор на бившия вече служебен министър на регионалното развитие Спас Попниколов до неговия предшественик и настоящ министър на Българското председателство на ЕС Лиляна Павлова, предаде БГНЕС.

В качеството си на кредитор – Банката за развитие към Съвета на Европа ще проверява жилищни блокове, които се санират в момента. Служебният строителен министър е категоричен, че две години – от февруари 2015 г. до края на януари 2017 г. върху изпълнението на дейностите по програмата не е бил упражняван нужния контрол.

саниране, сгради

“На базата на утвърдената практика за работа с публични средства от Европейските фондове е доказано, че единствения възможен ефективен механизъм за контрол на обществен ресурс се осъществява, чрез иницииране, създаване и финансиране на изпълнително звено – управляващ орган. Такова звено не е било създадено при стартирането на Програмата през 2015 г.”, пише Попниколов до Павлова, посочвайки, че е било нейно задължение да се упражни контрол.

Той напомня, че при половината от проверените в началото на февруари сгради в 26 от областните центрове, които са били в процес на саниране, са открити нарушения. Попниколов изчислява, че ако при установените в хода на проверките на 28 сгради неправомерно направени разходи възлизат на 291 237 лв., то при завършени към края на февруари 228 сгради, щетите за бюджета са в размер на близо 3 млн. лв.

Ексминистърът е категоричен, че МРРБ е допуснало да се разходват пари за енергийна ефективност, които не могат да бъдат пряко свързани с постигане на енергоспестяващ ефект.


Leave A Reply