Омбудсманът Мая Манолова внесе в Народното събрание законодателни мерки срещу произвола на частните съдебни изпълнители. Предложението има идея да отпадне възможността за бързо снабдяване на банките с изпълнителен лист. Общественият защитник настоява за въвеждане на таван за таксите, които печелят ЧСИ от длъжниците и да нямат способността да надвишават размера на събирания дълг.

5474386

снимка: БГНЕС

Мая Манолова се оплака, че частните изпълнители имат готовност да окажат съпротива срещу нея и институцията, която оглавява. Те искат справки за депозираните жалби, които досега са постъпили от потърпевши граждани. “Те искат да проверят как си върша работата. Не смятаме да се откажем. Скоро ще почнат да проверяват и личния ми живот“, коментира Манолова.

Мая Манолова

снимка: БГНЕС

Една от другите предложени промени е и възможността всички длъжници да могат да обжалват оценките на техните жилища, които се правели практически със символична стойност. “Битката ни е справедлива. Само за четири месеца има заведени 4600 жалби. За миналата година жалбите са двойни спрямо 2015-та  – близо 11 000“, коментира Манолова и добави, че за тази година очаква нов рекорд.


Leave A Reply