Европейската комисия подготвя наказателна процедура срещу България заради Закона за концесиите. Това каза в студиото на БНТ председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Законът беше приет от 43-тото Народно събрание, но президентът Румен Радев му наложи вето. Заради разпускането на Парламента той остана за новото Народно събрание и процедурата трябва да бъде задействана от начало.

„ЕК на базата на това наложено вето и неприемането на този закон за концесиите се стартира наказателна процедура и единствения шанс да я избегнем е по-бързото внасяне на законопроекта в българския парламент. Това ще бъде инициатива и на всички останали парламентарни групи, защото не искаме България да бъде обвързана с едно решение на президента за въвеждането на една наказателна процедура. Тук искам да подчертая, че президентът отчита това като едно сериозно предизвикателство и както той, така и изпълнителната власт ще направим всичко възможно да избегнем тази наказателна процедура, която се подготвя в момента в ЕК“.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Ще изпълним законопроекта на въвеждането на мажоритарната система“, обеща Цветанов. Работата по законопроекта в парламента започва от идната седмица. Няма да е необходима промяна на бюджета, ще може да се увеличат минималните пенсии. Това е първата стъпка заедно с ревизията на инвалидните пенсии, обясни Цветанов последователността на политиките на новото правителство.

Цветанов коментира и новия кабинет. „Убеден съм, че това ще бъде по-стабилната конструкция от предишния мандат. Не сме дали едно министерство на концесия на определена политическа сила. Имаме ангажимент, направихме компромиси, за да се обединим за общото и националните интереси“, обясни зам.-председателят на ГЕРБ как са водени преговорите с Обединените патриоти.

Красимир Каракачанов снимка: БГНЕС

Красимир Каракачанов
снимка: БГНЕС

Той потвърди, че евроатлантическата интеграция е заложена като основен фактор на състава на правителството. Заедно с обединените патриоти и като вицепремиер по силовите министерства Красимир Каракачанов ще покаже, че е истински натовец и ще защитава и евроатлантическата ориентация. Той винаги е бил за нея, убеден е Цветанов.

Лиляна Павлова има опит, каза той и обясни, че подготовката на председателството това е важен елемент. С назначаването на Николай Нанков, който бе част от нейния екип, строителството няма да закъса, убеден е Цветанов. Николай Нанков е бил заместник министър във всичките кабинети на Борисов, той е оперативен човек и може да се справи с поставените задачи, допълни той. Преминаването на Екатерина Захариева от правосъдието към МВнР е защото тя има контакти и може да се справи по важните национални и световни проблеми.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

За назначаването на Цецка Цачев за правосъден министър, Цветанов обясни, че тя познава добре системата. Нейният опит ще й даде допълнителна тежест да се ориентира. Ще може да покрие критериите, които са заложени в годишния доклад на ЕК, убеден е той. Той защити и избора на Валентин Радев за вътрешен министър с мотива, че е необходим интегриран подход към престъпността. Радев има натрупана експертиза, особено при взривовете и боеприпасите. Той е изключително добре организиран човек, винаги добре аргументиран. Убеден съм, че ще създаде добра среда за работа, ще може да си стреми за издигане престижа на българския полицай.

 


Leave A Reply