Федералното правителство на Германия ще забрани на живеещите в страната турци да гласуват на референдум за връщането на смъртното наказани в Турция. Това увери говорителят на управляващите в Берлин Щефан Зайберт, съобщава националният ежедневник Die Zeit, цитиран от „Фокус“.

„Политически немислимо е, че бихме позволили подобно гласуване в Германия – на мярка, която противоречи на нашата конституция и на европейските ценности“, категоричен бе Зайберт.
Говорителят на федералното правителство припомни, че ако дадена държава иска да организира избори в посолствата или консулствата на територията на Германия, Берлин е този, който дава одобрението за провеждането на вота.

След опита за преврат през миналата година турският президент Реджеп Тайип Ердоган многократно повдига въпроса за повторното въвеждане на смъртното наказание и дори за провеждането на евентуален референдум, на който гражданите на страната да изразят волята си. Кандидатът на социалдемократите за канцлерския пост в Берлин Мартин Шулц заяви по-рано, че подобно гласуване сред турците, живеещи в Германия, не може да се осъществи. „Не може да гласуват в Германия за мярка, която е в разрез с нашите ценности и нашата конституция“, подчерта бившият председател на Европейския парламент.


Leave A Reply