Днес е денят за размисъл преди решаващия втори тур на президентските избори във Франция. Гражданите на Франция ще избират между центриста Емануел Макрон и крайнодесния кандидат Марин льо Пен.

Според социологическите проучвания битката изглежда решена в полза на Макрон. Проучванията му отреждат преднина от 62 на 38 процента. Самият факт, че кандидат на крайната десница е на балотаж обаче, е достатъчна причина крайният резултат да не може да се определи категорично.Макрон

Рекордно голям е обаче процентът на хората, които са решили да не гласуват в неделя. Допитване на агенция Одекса сочи, че 1/4 от френския електорат няма да гласува. Прогнозата е процентът на въздържалите се да е най-голям за президентски избори от 1965 г. насам.

Двамата кандидати имат диаметрално различни позиции във външната политика. Макрон се обяви срещу разрушаването на Европа, а в интервю за радио „Юръп 1“ заяви, че Франция трябва да намери начин да преодолее гнева, който я разделя. Макрон иска също така еврозоната да си има свой бюджет, парламент и министър на финансите, да се постави началото на „политика за европейски инвестиции“ и да се укрепи отбраната на Европа.марин льо пен

Льо Пен изрази противоположната позиция, като посочи, че в страната има гняв, който ще експлодира. Тя иска също така Франция да напусне Шенген и да се откаже от еврото, макар че в последните дни смекчи позицията си за валутата и предложи тя да остане заедно с френската национална валута. Льо Пен обеща и референдум за излизане на Франция от ЕС.

Брюксел застана на страната на Макрон с пълното съзнание, че изборите във Франция частично ще определят и бъдещето на целия ЕС. Марин льо Пен получи подкрепата на Русия. Преди първия тур на изборите тя посети Москва, където се срещна с руския президент Владимир Путин и изказа мнение за отмяна на санкциите срещу Русия.


Leave A Reply