Предизборният щаб на кандидата за президент на Франция Еманюел Макрон обяви, че е бил подложен на „масирана и координирана хакерска атака“, след като в мрежата изтекоха редица вътрешни документи, включително имейли и счетоводни книжа, предава агенция Франс прес (AFP).

„Циркулиращите файлове изтекоха преди няколко седмици поради атакуването на личните и служебните пощи на няколко партийни лица“, съобщиха от политическото движение на Емюниел Макрон „Напред!“.

Уикилийкс пусна в акаунта си в Twitter линк към документите. Сайтът уверява, че не е автор на хакерската атака, която кръсти с хаштага #MacronLeaks.

Операцията е извършена в последния час от предизборната кампания, която приключи снощи в 22.00 ч. по Гринуич. Кибератаката „очевидно има за цел демократическата дестабилизация, както вече се видя в САЩ на последните президентски избори“, се казва в изявление на движението „Напред!“ на Еманюел Макрон.

Откраднатите документи са вътрешни информации от предизборната кампания на Макрон като електронни писма или счетоводни документи и всичките са законни, добави движението. „Хората, които разпространяват тези документи, добавят към тях множество фалшиви документи за сеене на съмнение и дезинформация“, заяви предизборният екип на Макрон, правейки паралел с кибератаката срещу предизборния екип на кандидатката от Демократическата партия за президент на САЩ на изборите от 2016 г. Хилари Клинтън.


Leave A Reply