В 08:00 ч. местно време (9:00 ч. българско) започна гласуването на втория тур на президентските избори във Франция, предава AFP.

Френските граждани ще избират между младия центрист Еманюел Макрон и крайнодесния лидер Марин Льо Пен. Предвид различните политически визии, представяни от двамата кандидати за Елисейския дворец, изходът от днешния вот се смята за ключов за бъдещото развитие както на Франция, така и на Европейския съюз.Макрон

Според социологическите проучвания битката изглежда решена в полза на Макрон. Проучванията му отреждат преднина от 62 на 38 процента. Самият факт, че кандидат на крайната десница е на балотаж обаче, е достатъчна причина крайният резултат да не може да се определи категорично.

Европейският съюз застана на страната на Макрон с пълното съзнание, че изборите във Франция частично ще определят и бъдещето на целия ЕС. Марин льо Пен получи подкрепата на Русия. Преди първия тур на изборите тя посети Москва, където се срещна с руския президент Владимир Путин и изказа мнение за отмяна на санкциите срещу Русия.


Leave A Reply