Днес е последният от поредицата почивни дни около Гергьовден и по пътищата на страната се очаква засилен трафик. Пътна полиция – ГДНП прилага допълнителни мерки за недопускане на произшествия на пътя и организация на движението за безопасно пътуване в най-натоварените участъци и безпроблемно напускане на столицата и големите градове. Съобщи Мария Ботева, инспектор от „Пътна полиция“ при Главна дирекция „Национална полиция“ .

Според наблюденията и опита на „Пътна полиция“, най-натоварените трасета се очаква да са път Е79 и магистралите на страната. Мария Ботева отправи апел към водачите да ползват аварийната лента на автомагистралите само при необходимост. „При силно натоварен трафик шофьорите да се съобразяват , че аварийната лента на автомагистралите е предназначена за спешни и аварийни случаи. Има достатъчно указания и разпоредби в Закона за движение по пътищата, които указват кога се използва тя. През предишните почивни дни станахме свидетели на много нарушения на Закона за движение по пътищата от водачи, които пътуват в аварийните ленти, за да изпреварват колоните и затрудняват оказването на помощ. Стана така, че при инцидент, до пострадалите не може да достигне нито линейка, нито пътна помощ. Подобно поведение на пътя е недопустимо и ще бъде санкционирано, съобщи Ботева.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Тя обърна специално внимание на водачите, които ще се отправят на път към Северна България и напомни, че ремонтите на тунелите „Витиня“ и „Ечемишка“ на АМ „Хемус“ продължават. Това е и причината днес и на 8 май товарните автомобили над 10 тона да не преминават през Витиня. Те ще бъдат отклонявани през път I-1, за да не затрудняват трафика през тунелите, където движението се осъществява в една тръба двупосочно. Що се отнася до товарните автомобили с тегло над 12 тона, тяхното движение ще бъде ограничено по автомагистралите, първокласните пътища и околовръстния път на София след 14 до 20 часа днес.

Планирани са и специализирани полицейски акции за употреба на алкохол, наркотични вещества и правоспособност на водачите. Пътните полицаи ще проверяват и за задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ и винетка.


Leave A Reply