Тази година очакваме около 10% ръст през лятото. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред журналисти, предаде БГНЕС. Ще бъде създадена работна група или звено, за да може да бъде много по-лесно издаването на визи и еднократни разрешения за работа, съгласно Законът за трудовата миграция. Предстои да се направи този механизъм до края на седмицата.

„Това е трябвало да бъде направено през изминалите 5-6 месеца, но тези стъпки не са били предприети“, поясни Николина Ангелкова. Други мерки са създаването на квалификационен и преквалификационен център към Министерство на туризма по примера на Португалия и Франция. „За следващия летен сезон този център, ако се подкрепи, ще засегне нискоквалифицираните кадри, като камериерки, сервитьори, бармани, рецепционисти. Средно между 1000 и 3000 души ще може да обхване механизмът, като зависи много от интереса към него. „Това е една идея, която лансирахме в края на мандата на кабинета Борисов 2. Сега е много важно да обсъдим всичко това с бранша и да създадем работещ механизъм за тези кадри“, каза министърът на туризма.Слънчев бряг курорт Черно море, плаж

Ангелкова подчерта, че 2016 г. е била изключително успешна по цялото Черноморие и всяка една от общините е отчела голям ръст. „Нормално е Слънчев бряг и Златни пясъци като национални курорти и лицата на българския туризъм да отчитат много по-големи ръстове и запълняемост на легловата база, отколкото други общини“, посочи Ангелкова. Николина Ангелкова съобщи, че днес ще предложи на бранша да се създаде Съвет по маркетинг и реклама към министъра на туризма и Съвет по законодателството към министъра, за да може да работят ежедневно, да обсъждат всички гледни точки и всички нормативни документи да бъдат максимално съгласувани с бранша.

От друга страна тя посочи, че към този момента неохраняемите плажове съгласно заповед на министъра на туризма, издадена до 31 март 2017 г., са 103 и още 3, които са за природосъобразен туризъм и по закон няма как да се отдават на концесия. „Притесняваме ме фактът, че не са предприети своевременни действия по отношение на някои от плажовете, които са с приключили съдебни процедури в полза на Министерството на туризма. Ще се постарая максимално бързо същите да бъдат придвижени, за да имат осигурени стопани. Става дума за Поморие-централен, Бургас-Север, Обзор“, обясни Ангелкова. Тя поясни, че там, където може ще се обявят процедури за отдаване под наем на плажове, към които има интерес по Северното Черноморие. „Ще се постараем да намалим бройката от 103 неохраняеми плажове поне на 90. По закон областният управител трябва да каже кои плажове са най-посещавани и следва да са охраняеми задължително“, заяви ресорният министър.

 


Leave A Reply