Президентът на САЩ Доналд Тръмп е провел телефонен разговор с Еманюел Макрон, за да го поздрави за избирането му за президент на Франция, предадоха световните агенции. Говорителят на Белия дом Шон Спайсър съобщи, че Тръмп е разговарял с Макрон. Той поздрави в социалната мрежа “Туитър“ победителя на президентските избори във Франция още вчера, като изрази нетърпение да работи с него.

Макрон, Тръмп

снимка: Getty Images

Центристът Макрон победи на балотажа крайнодясната Марин льо Пен. Тръмп не подкрепи никой от кандидатите на президентските избори във Франция. Той обаче прогнозира, че убийството на полицай миналия месец в Париж може да помогне на Льо Пен, тъй като тя е “най-силната“ по отношения на въпроса за контрол по границите в Общността. Белият дом съобщи, че Тръмп и Макрон ще разговарят в кулоарите на срещата на върха на страните членки на НАТО, която ще се състои на 25 май в Брюксел, предаде Франс прес.

2b01c2128efda19dfcdd342be8c5a871d990384ff23adeb707fd91a58be4df1d

“Президентът Тръмп е изразил пред Макрон желанието си да работи тясно с него, за да бъдат посрещнати общите предизвикателства и е подчертал дългата и солидна традиция на сътрудничество между САЩ и неговия най-стар съюзник – Франция“, става ясно от разпространеното изявление. Говорителката на Макрон Лоранс Аим е съобщила пред Си Ен Ен, че по време на телефонния разговор с Тръмп Макрон е заявил, че ще защитава споразумението за климата, договорено на международната конференция в Париж през 2015 година.

Макрон

“Климатичните промени са много важна и чувствителна тема за Франция и Макрон каза на Тръмп, че ще защитава постигнатото в Париж“, съобщи Аим. По време на 10-минутния телефонен разговор, двамата лидери са обсъждали и борбата с тероризма, трансатлантическите отношения и икономически въпроси, допълни говорителката.


Leave A Reply