Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че няма да позволи на германска земя турските граждани да участват в евентуален референдум за връщане на смъртното наказание в Турция. Лидерите на няколко други европейски държави вече също заявиха, че подобно допитване е недопустимо, съобщава ТВ Европа.

Ангела Меркел Снимка: REUTERS/Fabrizio Bensch

Ангела Меркел
Снимка: REUTERS/Fabrizio Bensch

Меркел подчерта, че Берлин няма да позволи на живеещите в Германия 1,4 милиона турски избиратели да участват на подобен референдум.

„Няма да дадем разрешение за нещо, за което не сме задължени да направим, например, категорично няма да се съгласим за смъртното наказание“, каза германският канцлер пред WDR.


Лидерът на социалдемократите и кандидат за канцлер Мартин Шулц призова живеещите в Германия турци да не участват в допитването за смъртното наказание, тъй като това е в разрез с ценностите и Конституцията на страната. По-рано тази седмица говорителят на германското правителство Щефен Зайберт заяви, че кабинетът ще предприеме всички мерки, за да не допусне гласуване в Германия на възможен референдум за връщане на смъртното наказание в Турция.

Жан-Клод Юнкер снимка: БГНЕС

Жан-Клод Юнкер
снимка: БГНЕС


Именно този евентуален референдум може да се окаже причина за затваряне на вратата на Турция към Европейския съюз. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер нарече намеренията на турския президент Реджеп Ердоган „най-червената от всички червени линии“ и заплаши южната ни съседка с прекратяване на преговорите за членство в Общността. Турция отмени смъртното наказание през 2004 г. в опитите си да се присъедини към ЕС.


Leave A Reply