Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще заплати лечението на всеки онкоболен пациент, независимо от неговия ръст, тегло или телесна маса, обявиха от здравната каса.

НЗОК

От институцията допълват, че заплащането на лекарствените продукти в определени случаи ще се извършва след проверка от контролните органи. Това се отнася за ситуациите, при които отчетеното от лечебното заведение количество лекарствен продукт средно на пациент за календарен месец надвишава определеното количество, изчислено на база максимална месечна доза за средностатистически ръст, тегло и телесна повърхност. От НЗОК са категорични, че засилването на контрола е в полза на пациентите. От касата уточняват още, че заложеният механизъм в Националния рамков договор (НРД) не касае пациентите, а финансовите взаимоотношения между НЗОК и договорните партньори.

Припомняме, че от НЗОК обмисляха да се плаща лечението на онкоболните до определени килограми и височина, като мъжете с онкозаболявания се считаха средно за тежащи 81 килограма, а жените – за 67.

 


Leave A Reply