Бившият министър на отбраната Николай Ненчев ще се яви отново пред съда заради ремонта на изтребителите МиГ-29. Той е обвинен в това, че със своите действия да се подновят двигателите в Полша е застрашил живота на летателния и технически персонал. При мандата на Ненчев ремонтът не се състоя в Русия.

Ненчев

снимка: БГНЕС

Софийската градска прокуратура обвини Николай Ненчев в престъпление по служба в края на ноември миналата година. Той отхвърля обвиненията и няколко пъти заяви, че се чувства така, сякаш го обвинява руската прокуратура, а не българската. На 12 април Софийски градски съд отново разгледа делото срещу Ненчев. За свидетелски показания по делото бе призован и президентът Румен Радев, който ръководеше Военновъздушните сили преди да поеме поста на “Дондуков“ 2, но той не се яви.

Радев

снимка: БГНЕС

 

Според Прокуратурата в периода от 5 май до 9 септември 2015 година в качеството си на военен министър, Ненчев не е одобрил проект за ремонт на резервни части на изтребителите и така не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на въздухоплавателните средства от изтребителната авиация на ВВС.


Leave A Reply