Отбелязваме Деня на Европа. Датата 9-ти май се отбелязва от страните-членки на ЕС като Ден на Европа. На този ден преди 67 години френският външен министър Робер Шуман прочита своята декларация, с която има за цел да се обединят ресурсите за производство на въглища и стомана на Френската република и Западна Германия, за да се избегнат бъдещи потенциални военни конфликти.

Декларация ''Шуман'', церемония

„Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност за обединено изграждане на обща тежка промишленост и предшественик на днешния Европейски съюз. Отделно Шуман предлага да се формира наднационална институция, която да консолидира и носи отговорност за управление на всички икономически и промишлени отрасли с цел по-бързото възстановяване на всички западни европейски страни, които до преди 5 години са участвали в най-тежкия военен конфликт в човешката история.

European union 2020, Европейски съю 2020

В края на април 1985 година по повод 40 години от края на Втората световна война и 35 години от прочитането на “Декларацията Шуман“, на среща на страните от ЕС в Милано е взето решението датата 9-ти май да бъде обявена за официален празник на Общността.

STRAATSBURG - Vlaggen voor het gebouw van het Europese Parlement. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

По повод Деня на Европа, от 10.00 часа пред сградата на Президентската институция на тържествена церемония ще бъде издигнато знамето на ЕС. Церемонията ще се състои в присъствието на президента глава Румен Радев, парламентаристи и представители на изпълнителната власт. Държавният глава ще участва и в церемонията по полагане на венци и цветя пред паметника на Незнайния войн в столицата по случай 72 години от края на Втората световна война в Европа.

european-parliament-1274765_960_720
Лазерно шоу със звук и светлини ще зарадва жителите на столица тази вечер. Сцена на спектакъла ще бъде фасадата на Националната художествена галерия, а първата прожекция ще започне към 21.30 часа. Организатори са Информационното бюро на Европейския парламент и Представителството на Европейската комисия в България и Столична община. Входът е свободен.


Leave A Reply