Какъв знак даваме на европейските си партньори с номинацията на Мария Габриел за еврокомисар?

Ние показваме, че България ще изпрати в ЕК един подготвен човек, знаещ как функционират европейските институции, работил дълго време в тях, познаващ много от ключовите хора, с които в бъдеще време г-жа Габриел или българския еврокомисар ще работи. Така че тя ще влезе с летящ старт в своята нова дейност.

Тя ли ще бъде най-младият еврокомисар и какви са очакванията Ви -как ще представлява страната ни?

Честно да Ви кажа, не съм правил такова изследване, на колко години са другите комисари, но Мария Габриел със сигурност ще е една от младите, ако не и най-младият член на Европейската комисията. Аз съм убеден, че тя ще представи добре България в Комисията, а и целия Европейски съюз по тази важна тема, каквато е иновативната дигитална икономика.

Ресор „Дигитализация“ – поне такива твърдения излизат в публичното пространство, че ще получи Мария Габриел- колко е важен този ресор за ЕС и страните-членки?

Това е бъдещето – комуникациите, IT технологиите, мобилните връзки във всички области – здравеопазване, образование, икономиката върви към дигитализация, здравните услуги, социалната сфера, така че това е бъдещето и българският комисар ще има своят принос в завършването на общ пазар на ЕС и формирането на политиките, за бъдещето за повече работни места в този аспект и разбира се на икономически растеж, който произлиза от ИТ технологиите и дигиталната икономика.

Мария Габриел

Жест към Юнкер ли е номинирането на жена за еврокомисар от страна на правителството ни, или това е най-подходящият човек за този пост?

Разбира се, че още в началото на тази комисия беше поставен статут за равнопоставеност на половете, но и това, че не трябва да се гледа само това дали някой е мъж или жена, а неговите качества. В този случай имаме и двете: добра подготовка, познаване на институциите, добри контакти от една страна и разбира се ЕК ще запази този баланс на мъже и жени. Така България отговаря на всички условия.

Ще се справи ли Мария Габриел?

Да, аз съм убеден, че на изслушването в ЕП тя ще се справи, защото има подкрепата не само на ЕНП, но и на много други политически групи в парламента и аз не очаквам да има проблеми.

 


Leave A Reply