Правителството „Борисов 3“ номинира за нов европейски комисар българският евродепутат Мария Габриел. Това стана ясно на заседание на Министерски съвет.

Мария Иванова Габриел е член на Европейския парламент от ЕНП/ГЕРБ. Тя е родена на 20 май 1979 година в Гоце Делчев. Завършила е Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“ в Кюстендил, има бакалавърска степен по „Българска и френска филология“ от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски. Завършва магистратура по „Сравнителна политика и международни отношения“ в Докторската академия по политически науки в Бордо, Франция през 2003 година. През 2012 г. се омъжва за Франсоа Габриел. През 2015 г. се ражда синът им Жан-Едуард.Мария Габриел

В качеството си на евродепутат от 2012 до 2014 г. е координатор на ЕНП в Комисията по права на жените и равенство между половете на Европейския парламент. На 19 октомври 2012 г. Мария Габриел е избрана за заместник-председател на ЕНП жени. През юни 2013 година е избрана за „Евродепутат на годината“ в категория „Равенство на половете“.

Мария ГабриелПрез 2014 г., Мария Габриел става зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент по въпросите на Средиземноморието, Близкия изток и Северна Африка и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП. Като зам.-председател на Групата на ЕНП, тя председателства Работната група на ЕНП „Евромед“ и отговаря за връзките на групата със страни от Средиземноморието, Близкия Изток и Северна Африка по приоритетни въпроси като миграцията, сигурността, борбата с тероризма и радикализацията, превенцията на конфликти, правата на жените. Под нейно ръководство е изготвена Стратегическата позиция на ЕНП за Средиземноморието за мандата 2014 – 2019 година.

Мария ГабриелУчаства в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи от 2009 г. Член е на Специалната комисия по организираната престъпност, корупцията и изпирането на пари (CRIM).
От 2014 г. участва в Комисията по външни работи. Членува още в Комисия по правата на жените и равенство между половете (FEMM), Комисия по земеделие и развитие на селските райони (AGRI).

 


Leave A Reply