„Ще търся баланс между опазването на околната среда и икономическото развитие.“ Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов пред Телевизия Европа. По думите му екоминистерството има изключително тежки регулаторни функции и трябва да се прегледат възможностите за облекчаването им, а дори и премахването на някои от тях, за да се даде тласък на развитието на бизнеса.

Нено Димов

„Ако трябва да се извади есенция от тази програма в сферата на околната среда е, че опазването на околната среда не може да бъде самоцел. То трябва да бъде балансирано между различните фактори, които влияят. Околната среда е ресурс, който влияе на качеството на живот на гражданите и нуждите на икономиката“, категоричен беше Димов.

Според него трябва да имаме бързо икономическо развитие и от тази гледна точка трябва да се види до каква степен опазването на околната среда е необходимо да се освободи от всичко, което пречи, особено на средния и малкия бизнес, а защо не и на големия.

Нено Димов

„Това, че съм климатичен скептик, не означава, че съм европейски скептик. Напротив, аз съм европейски реалист и си давам сметка, че политиките в ЕС са нещо, което се изгражда и развива. Факт е, че ако трябва да се обърна към научната си дейност, включително и към това, което съм писал като трудове, съм силно критичен към идеята не за глобалното затопляне и промяната на климата изобщо, това не подлежи на съмнение, а към човешкия принос в този процес. Това определено означава, че ще трябва да бъдат развити тези политики и България с други държави, които вече говорят на тази тема, може да допринесе нов поглед. Ние безспорно ще изпълняваме ангажиментите, които са поети и трябва да имаме съответната продължителност на политиката, защото не може човек да се отказва от вече поети ангажименти, но това не означава, че политиката не търпи развитие“, коментира Димов.

Той заяви, че България е с прекрасна природа, която трябва да бъде запазена и трябва да бъде намерен онзи баланс, при който опазването на природата да не пречи. „Естествено това ще се постигне трудно, защото това са различни виждания по това какво може да се използва и какво не от околната среда, но при всички положения самоцелното абсолютно опазване на природата в края на крайщата не помага, а хората имаме нужда да си повишаваме стандарта на живот, което освен чиста природа означава и добри доходи т.е. балансът между тези две неща ще бъде това, което аз ще гоня и ще се опитам да реализирам“, каза още екоминистърът.

Димов коментира още, че подхожда с доверие към екипа, с който ще работи в министерството. Първата му задача е била да се запознае с евродирективите и по-конкретно с процедурите, свързани с Оперативна програма „Околна среда“. Няма опасност от спиране на средства в сектора, но трябва да се ускори работата по част от проектите, за да се избегнат санкции за държавата.


Leave A Reply