Правителството в Косово загуби вота на недоверие, който бе внесен и гласуван от парламента със 78 гласа “за“, 34 “против“ и 3 въздържали се, съобщава агенция “Бета“, позовавайки се на портала “Коссев“, предаде БТА. Предложението за вот на недоверие бе инициирано от опозиционната партия “Инициатива за Косово“ с подкрепата на “Алианс за бъдещето на Косово“ и движение “Самоопределение.“ Към него се присъединиха и 12 депутати от управляващата коалиция.

epa05954406 The Prime Minister of Kosovo, Isa Mustafa (C) addresses parliament during an extraordinary session at Kosovo's Parliament in Prishtina, Kosovo, 10 May 2017. The parliament is debating a no confidence motion brought by the opposition parties.  EPA/VALDRIN XHEMAJ

Иса Мустафа, снимка: EPA/БГНЕС

Опозиционните партии обвиниха правителството, че не е в състояние да изпълни управленската си програма и да прокара важни закони. Косовският президент е длъжен веднага след гласуването на недоверие да приеме решение за насрочване на нови избори най-късно 45 дни след вота на недоверие.
Правителството на Иса Мустафа се озова в трудна ситуация заради споразумение за определяне на границата със съседна Черна гора, подписано през 2015 година. Кабинетът не успя да осигури мнозинство в парламента за одобряване на споразумението, за което настояват САЩ и ЕС.

epa05954403 The Prime Minister of Kosovo, Isa Mustafa (C) walks to his seat after delivering a speech during an extraordinary session at the Kosovo's Parliament in Prishtina, Kosovo, 10 May 2017. The parliament is debating a no confidence motion brought by the opposition parties.  EPA/VALDRIN XHEMAJ

снимка: EPA/БГНЕС

Опозицията пък е на мнение, че с това споразумение Косово губи територия в полза на Черна гора. Това твърдение бе опровергано от правителството и от местни и международни експерти. По информация на агенция “Бета“ ръководството и парламентарната група на Демократическата партия са решили да подкрепят вота на недоверие, ако техният коалиционен партньор Демократичен съюз на Косово не приеме дебатите за демаркация на границата с Черна гора да бъдат включени в дневния ред на днешното парламентарно заседание преди вота на недоверие.


Leave A Reply