Новият външен министър и вицепремиер Екатерина Захариева призова турския посланик в България да е сдържан в поведението си. „Турският посланик да мери думите си и да внимава в изказа си. България и Турция от години имат добри отношения, ние сме членове на НАТО“, заяви тя в ефира на „Нова телевизия“.

Тя направи коментара, попитана дали има разминаване между ГЕРБ и коалиционния партньор „Обединени патриоти“ по отношение на Турция, като не уточни дали има предвид конкретни изказвания на дипломата. През април съпредседателят на „Обединени патриоти“ Валери Симеонов заяви, че Сюлейман Гьокче следва да бъде отзован, като посочи включването му в предизборната кампания на партия ДОСТ на Лютви Местан. Малко по-рано дипломатът увери, че страната му не се меси във вътрешната политика на България.Сюлейман Гьокче

„Чувствам се удобно в стола си“, категорична е Захариева, допълвайки че е наясно с трудностите, пред които е изправена. „Няма да се обяснявам постоянно. 4 години от моя живот са били свързани с външната политика като член на администрацията на президента. Не бих приела пост, за който не се чувствам готова“, коментира критиките, отправени към нея, че не е най-подходящия човек за поста.

По отношение на номинацията на Мария Габриел за еврокомисар Захариева каза, че тя е изключително подготвен човек и изрази надежда тя да получи ресора „дигитализация“, каквито са очакванията. „Дай Боже да получим този ресор. Това е един от най-важните ресори в Европейската комисия“, заяви Захариева.


Leave A Reply