Сега добър момент ли е България да мисли за влизане в Еврозоната?

Добър момент е по две причини. Първата причина е предстоящото ни председателство в началото на следващата година, което е удобно време това да е една от темите, с която България води преговорите. Не само за България, между другото, това ще помогне и на нашата съседка Румъния, която върви също към Еврозоната, може би малко по-бавно от България, но все пак ще е от помощ и на тях. Това е първата причина. Втората причина е, че напоследък икономическия ръст в цяла Европа, а и в България върви нагоре. Това винаги е една от негласните, да кажем теми, които излизат при разговори за Еврозоната- дали има достатъчно икономически напредък в държавата. Така че и двете предполагат следващата година да е особено добра за такава крачка. За да се направи такава крачка, трябва да се работи още от тази.

Какво ще ни даде едно такова влизане?

Тук често хората сравняват България с някои от последните държави, които са влезли в Еврозоната, като Словакия и повече изпъкват негативите от позитивите. Голям позитив е, че лихвите по кредитите и за бизнеса, и за домакинствата ще паднат значително. Затова е достатъчно да се видят в момента каква е разликата между лихвите по кредитите, да кажем за домакинствата, междулевови кредити и кредити в евро, тя е някъде между два процентни пункта. Това означава, че ако влезнем в еврото, всички ще имат възможност да се радват на тези намалени лихви с около 2%. Основен минус, който винаги споменава Еврозоната, че евентуално може да се вдигне инфлацията. В България съм убеден, че това няма да е така, защото за разлика от други държави и като Словакия, която влезе преди нас, те нямаха валутен борд, а ние вече сме в борд близо 20 години. Когато една държава е в състояние на валутен борд и мине от тази система директно към еврото, реално инфлация няма как да се появи, понеже ние вече сме на съответния разменен режим на валутата, с която влизаме към Еврозоната. Така че това е основна задача на правителството в следващите месеци – да обяснява защо българския случай с влизане в Еврозоната е много по-различен от да кажем този в Словакия, този в Португалия и т.н. Правителството има доста работа.

Има ли и други държави, които са готови за такова влизане, например Румъния и Полша?

Румънското правителство е обявило, че иска да влезе през 2021 година. За да влезе в Еврозоната през 2021 година, в механизма й е направена така наречената ‘’Чакалня на Еврозоната’’, в която се престоява поне две години, макар че опитът на някои от предишните държави като Словакия, Естония и Латвия е по-скоро около 3 години, което означава, че и Румъния може през 2018 година да направи първата крачка. Те ще ни бъдат много благодарни, ако нашето председателство остави влизане в Еврозоната като основна задача. Полското правителство си е поставило такава задача, но при тях е доста по-сложно, отколкото в България и Румъния, защото те имат плаващ валутен курс в момента злотата спрямо еврото и той върви доста динамично. Според мен на тях им трябват още поне две години, за да могат направят конкретни стъпки, така че по-скоро България и след нея Румъния.

Ако правителството използва Европейското председателство за започване на официални преговори, кога най-рано можем да сменим лева с еврото?

По регламент за влизане в Еврозоната това става две години, след като сме направили първата апликация за влизане в чакалнята на зоната. Ако ние работим здраво в следващите няколко месеца и да кажем от януари или февруари формално тръгнем към такава стъпка, означава че някъде 2020 година, да кажем в началото или средата, ние може да бъдем в Еврозоната. Еврозоната има и друг голям плюс, който не просто се изразява само в лихвите за домакинствата, а в това че вече тежестта на банковия надзор не е върху БНБ, а значителна част от този надзор се упражнява и от ЕЦБ във Франкфурт. Не целия, но част. Това според мен също ще даде допълнителна възможност за успокоение след кризата с КТБ преди 3 години в България. От друга страна ще направи така, че банките, които работят в страната да дават повече заеми към бизнеса, защото в момента наблюдаваме в България много различно от това, което се случва в Румъния, Словакия и дори Хърватска, че банковата система е стабилна, има достатъчни резерви, но парите, които се дават към бизнеса и предприемачите са доста по-малко, отколкото другите държави от Източна Европа. С други думи означава, че самите банкери нямат спокойствието, което им е необходимо да дават повече заеми. Според мен една стъпка към Еврозоната ще им даде точно такова успокоение.


1 коментар

  1. Г-н Дянков тезата ви е грешна!! Помислете с какво количество купюри ще влезем в Евро зоната ??..това е важния въпрос ,а не кога!!!Този въпрос се подценява от Икономистите в БГ !!
    Вие,твърдите,..”Когато една държава е в състояние на валутен борд и мине от тази система директно към еврото, реално инфлация няма как да се появи, понеже ние вече сме на съответния разменен режим на валутата, с която влизаме към Еврозоната.” ! Г-н Дянков,Българският лев е силно надценен!!,вече 20 год. валутен борд ,който е пречка за развитие на Бизнеса.Този курс на БГ лева спрямо долара и еврото е умишлено поддържан от МНОГО богатите хора в БГ. с интереси различни от интересите на народа. В момента който се обяви влизане в Евро зоната,ще започне едно лудо покачване на цените !!! Това го знаем и знаем защо ще се случи!! Няма валута на света, която да не отчита вече 20 год.ИНФЛАЦИЯТА! Вашата теория е остаряла.Четете Модерната Монетарна Теория (ММТ)на проф.Мозлър.Пътя на БГ минава през премахване на Валутния борд и въвеждане на плаващ” курс на БГ лева,печатане на лева от БНБ. Пазара ще определи реалният курс на БГ лева!Със страх държава не се управлява!

Leave A Reply