Сирийският президент Башар Асад заяви в излъчено интервю за беларуската телевизия ОНТ, че няма да отстъпи от битката със своите врагове, съобщи агенция “Ройтерс“, предаде БТА. В интервюто за телевизията, Асад обеща, че ще защитава договорените с посредничество на Русия зони за деескалация и категорично обеща да “смаже“, с подкрепата на Техеран и Хизбула, онези сили, които се опитат да нарушат тези зони.

Карта: BBC

Карта: BBC

Според него зоните за деескалация дават шанс на бунтовниците от въоръжената опозиция да предадат оръжието си и да се “помирят“ с Дамаск, а освен това осигуряват защита на цивилното население. Асад заяви, че преговорите в Женева за решаване на сирийския конфликт не са дали резултат. “Що се отнася до Женева, тя си остава място за медийни срещи. На нито една от женевските срещи не бе направено нищо конкретно, дори на една милионна от процента“, заяви президентът на Сирия.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

По думите му мирните преговори в Женева имат за цел сирийските власти да направят отстъпки – “Аз обаче няма да направя нито една отстъпка, тъй като президентът няма право да прави отстъпки в национален мащаб. Такива решения се вземат на общонационално, общонародно равнище, за тях е необходим референдум“, каза той. Асад може да направи отстъпки „по лични въпроси, но не и по суверенитета, националните интереси, конституцията и независимостта“ на Сирия.

Сирия

Сирия

Сирийският държавен глава отбеляза, че въпреки сложността на положението той не се е уморил, а по-скоро противниците му са се уморили “от една лъжа, която така и не доведе до желания резултат“. “От друга страна, когато западните политици искат да заклеймят някого, те казват, че той не отговаря на демократичните норми, но това всъщност означава, че той е патриот“, заяви Асад. Той поясни, че слуша обвинения по свой адрес от много години, защото е водил независима политика.


Leave A Reply