БСП настояват да бъде преразгледан бюджета на НЗОК. Социалистите искат равномерно разпределение на паричните средства за болниците по региони и да се осигури равен достъп до здравеопазване на всички българи по цялата страна.

От левицата са притеснени за състоянието на лечебните заведения, страдащи от недостиг на финансиране. Стана ясно от думите на Георги Михайлов.

От БСП настояват решението на надзорния съвет на НЗОК от 17 януари 2017 г. за плащане надлимитната дейност на болниците за 2017 г. незабавно да бъде изпълнено. Михайлов заяви, че ако това не се случи БСП, ще подкрепи Българския лекарски съюз да отнесе въпроса до ВАС.

„Повод за декларацията е създалото се напрежение в резултат на сериозните диспропорции във финансирането на дейността на лечебните заведения за болнична помощ. По неизвестни причини независимо от декларираните увеличения пред БЛС на финалния рамков договор за 2017 практически са намалени лимитите между 5 и 15% за различните университетски, областни, общински и частни болници. Въпреки уверенията в последния момент, че има осигурени 3% допълнително за всеки месец от тримесечието, тези 3% не могат да компенсират драстичното намаление“, коментира Георги Михайлов, цитиран от „Фокус“.

Пирогов

„Пирогов“, снимка: БГНЕС

По думите му това води до заплаха за финансовото съществуване на болниците. Според него методиката на разпределените финанси на НЗОК не предполага равнопоставеност, справедливост и равен достъп до медицинска помощ за гражданите на страната. Михайлов посочи, че има притеснения в здравните колективи поради явяваща се необходимост от ограничаване на медицинската им дейност. Той обърна внимание, че по данни предоставени от НЗОК надлиминтната дейност на болниците за периода от месец октомври 2016 г. до април 2017 г. е над 34 млн. лв. „Скандално е, че определени болници без всякаква основателна причина са получили рязко увеличаване на финансирането“, каза Михайлов и обясни, че на места има необосновано увеличаване на финансиране, а болници с национално значение имат намаляване на финансирането. Той посочи, че е неприемливо институция като УМБАЛСМ „Пирогов“ да получи 800 хил. лв. по-малко финансиране.

 


Leave A Reply