В рамките на проведената в четвъртък среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, канцлерът на ФРГ Ангела Меркел показа малка склонност към желанията на американския президент Доналд Тръмп в борбата срещу тероризма. Германският лидер не прояви благосклонност и към молбата за изпращане на допълнителни военни сили в Афганистан, пише националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Йенс Столтенберг и Ангела Меркел снимка: БГНЕС

Йенс Столтенберг и Ангела Меркел
снимка: БГНЕС

Германия не е готова да подкрепи военна роля на Алианса в борбата срещу терористичната групировка „Ислямска държава“, пише Агенция „Фокус“.
Дори ако НАТО се присъедини в борбата срещу джихадистите, „това няма да означава, че всяка военна дейност ще бъде позволена“. Приносът на НАТО в контрола на въздушния трафик, който в момента се извършва от разузнавателни самолети „АУАКС“ в рамките на международната коалиция, водена от САЩ, ще бъде запазен и занапред.

НАТО
Столтенберг на свой ред проучва нагласите в съюзните държави за това дали Алиансът може да подсили коалицията в борбата срещу екстремистите в Близкия изток – нещо, за което настоява Вашингтон. Подобно на Меркел, норвежкият политик също е убеден, че НАТО не трябва да се меси в бойните действия срещу „Ислямска държава“.


Leave A Reply