Френската автомобилна компания “Рено“ и нейни производствени мощности във Франция и Словения са преустановили работния процес днес след световната кибератака, съобщава “Франс прес“, предаде БТА. Прекъсването на производствения процес е било “част от предпазните мерки, предприети за спиране на разпространението на вируса“, съобщават от ръководството на производителя.

reno

снимка: “Pinterest“

Компанията не уточни кои са били засегнатите производствени мощности. Според профсъюзни източници, най-вероятно става дума за предприятието в град Сандонвил, Нормандия. От вируса е пострадал и филиалът на “Рено“ в Словения. Тя цитира говорител на фабриката в град Ново Место, която също не работи. Представители на румънската компания “Дачия“, която е част от групата на “Рено’ са съобщили, че срещу тях също е имало атака.

the-renault-nissan-alliance

снимка: Auto Types

Внезапната световна кибератака, която засегна близо 100 държави и десетки предприятия, фирми, организации и национални институции е безпрецедентна по своя мащаб, смятат от европейското бюро на Европол. Ще бъде необходимо задълбочено международно разследване, за да бъдат идентифицирани виновниците. Европейският център срещу киберпрестъпността и Европол си сътрудничат със специализираните органи на засегнатите страни, за да бъдат снижени рисковете от бъдещи атаки и да бъде оказана помощ на заразените от вируса компютри.


Leave A Reply