Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков е внесъл в Европейската комисия свое предложение за нова програма на стойност 1.25 млн. евро, с което ще има за цел да бъдат прекратени манипулациите на километражите в употребявани автомобили и ще работи във всички държави от Общността, съобщи БТА.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

снимка: БГНЕС

Предложението, носещо наименованието “O.R.E.L.“, предвижда единна информационна система, която да обединява данните, събирани по време на годишните технически прегледи и позволява тяхната обмяна в Евросъюза. По този начин събраните показания за пробег на всеки автомобил ще бъдат обновявани по време на ежегодния технически преглед и ще са достъпни на специално създаден за целта сайт. Евентуалното разминаване между официалните и посочените от търговеца на употребявани автомобили данни, може да означава опит за заблуда или измама на потенциален купувач. Инициативата е подкрепена от СБА.

трафик, задръстване

снимка: БГНЕС

Според проучвания над 30% от автопарка в Европа са с манипулирани километражи, което носи щети срещу купувачите средно с по 3000 евро на превозно средство. Порочната практика нанася загуби на бюджета на Общността около 9.6 млрд. евро за година. Предложението на Новаков е базирано върху съществуваща практика в Белгия и Холандия и цели затегнат контрол срещу манипулациите на автомобилните километражи, които ощетяват потребителите на автомобили втора ръка и представляват пряка заплаха за сигурността им.


Leave A Reply