С 521 гласа делегатите на Националната конференция преизбраха Божидар Лукарски за председател на СДС. В свой доклад той отчете, че има лична вина за загубата на вота в началото на годината, защото като министър на икономиката във второто правителство на Борисов се е отдалечил от хората по места и се е отдал повече на работата си в изпълнителната власт и задачите, с които е бил натоварен. В доклада си той предложи за програмна конференция през есента, която да реши дали да има ново дясно обединение.

СДС

снимка: БГНЕС

Лукарски поиска да му бъде гласувано ново доверие от съпартийците за поста на председател и обеща от своя страна, че ако го получи, да бъде повече сред структурите и да чува техните проблеми. “Ако получа отново доверието ви, ще говоря повече със структури в страната, отколкото на шестия етаж на “Раковски“ 134“, обяви той. Негов пряк съперник за лидерската позиция е юрисът Тодор Грозданов, издигнат от СДС – Красно село и подкрепен от софийската организация.

СДС

снимка: БГНЕС

Бившият министър на икономиката допълни, че вина Реформаторският блок да остане извън новоизбраното Народно събрание имат всички лидери в обединението и тези, които са го напуснали. “Тези, които не приеха подадената ръка на СДС, се заблудиха, че могат да спечелят вота на 300 хиляди избиратели, подчерта председателят на синята организация. Неуспехът от изборите не трябва да се превръща в разочарование, да се поддаваме на емоциите и да прибързваме с решенията как и с кого да продължим“, посочи Лукарски и поясни, че партията трябва да носи нова национална кауза.

СДС

снимка: БГНЕС

“Не очаквам да сложим розовите очила, а да бъдем реалисти. Това не са нито първите, нито последните трудности, през които преминава СДС. Винаги ще ни обединява вярата в трите букви, докато вярата я има, ще я има и тази партия“, обясни Божидар Лукарски. Освен председател Националната конференция трябва да избере и четирима заместник-председатели. Шест са номинациите за тези постове –  Емил Кабаиванов, бивш лидер на СДС, Костадин Марков, Румен Христов, Валя Станимирова, Борислав Миланов, досегашен главен секретар, и Антон Койчев, настоящ председател на СДС – София.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

След регистрирането на 583 делегати, при откриването заместник-председателят на СДС Румен Христов, изрази своите надежди след днешния форум с обща мобилизация, дясната формация да продължи напред. Бе прочетено и обръщение на председателят на ЕНП Жозеф Дол. В него той посочва, че загубата на парламентарния вот на 2/3 от гласовете, получени през 2014 година, е голямо отстъпление, но тя може и да определи стратегията за бъдещето. Дол благодари на Лукарски за работата му и обещава подкрепа, но добавя, че само като обединение “център-дясно“ има бъдеще.


Leave A Reply