До две седмици ще бъдат повдигнати обвинения за трагедията в село Хитрино. Това съобщи директорът на Националната следствена служба и заместник-главен прокурор Евгени Диков. Той добави, че според съдебно-техническа експертиза, като единствена причина за инцидента се посочва високата скорост, с която композицията е влязла в коловоза на гарата.

Димитър Михнев,  снимка: БГНЕС

Димитър Михнев,
снимка: БГНЕС

Все още разследването не е установило технически проблем по релсовите линии, стрелките или цистерните, нито нарушения в условията на труд и почивка – от страна на фирмата-превозвач. Според Диков, най-пряка отговорност носят двамата машинисти от БДЖ –  Димитър Михнев и Радослав Петков.

с. Хитрино, снимка: БГНЕС

с. Хитрино, снимка: БГНЕС

В средата на месец декември 2016 година при дерайлирането на композиция с пропан-бутан и пропелен загинаха 7 души, 29 бяха ранени, а селото беше евакуирано заради специализирана операция по ликвидация и преместването на останалите цистерни, превозващи опасните товари. Очаква се обвинителният акт срещу машинистите да влезе в съда малко преди ваканцията през месец август.


Leave A Reply