“Днес и утре ще бъдат премахнати преместваеми обекти на плажа “Слънчев бряг – север“, разположени на около 1500 кв. метра.“ Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде агенция “Фокус“. “Проверката, която направихме показа, че новият наемател, който получи плажа на 5 май от държавата, тъй като връчването на владението беше изключително забавено по времето на служебния кабинет, е стартирал действия по премахване на обектите, които не отговарят на схемата, одобрена от мен, като министър на туризма за преместваеми обекти“, посочи Ангелкова.

5489874

снимка: БГНЕС

Министърът на туризма напомни, че концесията на “Слънчев бряг – север“ е прекратена по времето на втория мандат на кабинета “Борисов“, защото е надхвърлял драстично одобрената схема за преместваеми обекти, според която 5600 кв. метра са одобрени от министъра на туризма, а е имало с около 8 000 кв. метра надвишаване на квадратурата, в сравнение с тази, която е одобрена. “Новият наемател изключително добросъвестно, независимо от кратките срокове, предложи план за премахване на някои обекти днес и утре. Днес дойдохме да установим на инспекция какво се премахва“, обясни министър Ангелкова.

5489873

снимка: БГНЕС

Според нея премахването на обектите е започнало с отстраняване на голямо заведение, разположено на площ от около 600 кв. метра. “Целият план, представен и одобрен от мен, като схема за доброволно премахване на обектите, колкото може ще бъде изпълнен днес и утре. След края на сезона продължаваме с останалото, така че да се преведе плажа в съответствие с изискванията на закона“, каза министърът на туризма. Тя уточни, че още от миналия мандат е поела ангажимент за започване на промяна на един от най-важните български курорти. “Затова със сигурност ще бъде необходима законова промяна и да се обособи специален статут на националните курорти, който да урежда и елементите от инфраструктурата в тях. Да има еднаква визия за обектите, които са на тази територия“, посочи Ангелкова.

5489875

снимка: БГНЕС

Николина Ангелкова заяви, че сегашният екип на ведомството има воля да направи тези промени. “Още следващата седмица в четвъртък ми предстои среща с представителите на бранша, така че да можем да стартираме работа по тази работна група, която ще представи тези необходими законови промени“, коментира министърът на туризма.


Leave A Reply