Индия e бойкотирала срещата на върха в Пекин, провеждаща се във връзка с плановете на Китай да изгради огромна мрежа за търговия и инфраструктурни проекти. Това е пореден разрив в отношенията между двете съседки, съобщава ДПА, предаде БТА. Правителството в Делхи отново е изразило противопоставянето си на така наречения “Китайско-пакистански икономически коридор“, знаков проект от мултимилиардната инициатива “Един пояс – един път“, който трябва да премине през територията на областта Кашмир.

Китай, Индия, знамена

снимка: Getty Images

“Проектите за осигуряване на свързаност трябва да се осъществяват така, че да бъдат зачитани суверенитетът и териториалната цялост. Никоя страна няма да приеме проект, пренебрегващ фундаменталните нейни съображения за суверенитет и териториална цялост, заяви снощи говорителят на индийското външно министерство Гопал Баглай. Част от 3000-километровия коридор се предвижда да премине през районите Гилгит и Батистан в пакистанския сектор на Кашмир, за чиито суверенитет спори Индия в продължение на десетилетия. След независимостта от Обединеното кралство през 1947 година, Индия води два военни конфликта срещу Пакистан за областта.

epa05962856 Chinese Vice-Premier Zhang Gaoli delivers a speech during the Plenary Session of High-Level Dialogue, at the Belt and Road Forum in Beijing, China May 14, 2017. The forum runs from 14 to 15 May. EPA/KENZABURO FUKUHARA / KYODONEWS / POOL

снимка: EPA/БГНЕС

По време на церемонията по откриването на двудневната среща на върха, в Пекин не бяха забелязани индийски представители. Наричана още “Новия път на коприната’, инициативата “Един пояс – един път“ има за цел да свърже Китай с Азия, Африка и Европа чрез мрежа от железопътни трасета, автомагистрали и пристанища. Това се смята за най-голямата външнополитическа инициатива на китайския президент Си Цзинпин. Индия възразява и срещу това китайски държавни компании да работят в пакистанския сектор на Кашмир.


Leave A Reply