Встъпилият днес в длъжност нов президент на Френската република Еманюел Макрон назначи своите най-близки сътрудници в Елисейския дворец. Според източници от обкръжението на Макрон главен секретар на администрацията на президентството става 44-годишният Алекси Колер, бивш директор на кабинета на президента, докато е бил министър на икономиката, съобщи агенция “Франс прес“, цитирана от ТАСС и БТА.

Елисейският дворец, Париж, снимка: Wikipedia

Елисейският дворец, Париж, снимка: Wikipedia

Преди това Колер е работил в Държавната агенция за икономическа дейност и е бил заместник-директор на кабинета на бившия министър на финансите Пиер Московиси. За началник на кабинета на президента е назначен Патрис Стрзода, абсолвент на престижното Национално висше училище по администрация. Той е бивш префект на провинция Бретан, за кратко е бил шеф на канцеларията на бившият премиер Бернар Казньов, а след това – префект на Ил дьо Франс.

Съветник на Макрон по дипломатическите въпроси ще бъде досегашният френски посланик във ФРГ Филип Етиен, който също е завършил Националното висше училище по администрация. Етиен е заемал ръководни постове в канцелариите на бившите външни министри Ерве дьо Шарет и Бернар Кушнер, а до 2014 година е бил постоянен представител на Франция в ЕС.


Leave A Reply