Реформаторския блок излезе с позиция относно бъдещото въвеждане на мажоритарна система. От разпространената до медиите позиция става ясно, че промените ще облагодетелстват по-големите партии. “Преди половин година изразихме нашите аргументи срещу въвеждането на 100% мажоритарен вот и опасностите, които ще бъдат поставени пред страната. Днес големите партии отново се опитват да поемат по изгодния за тях път, а именно ликвидиране на демокрацията, за да няма опасност за изграденото статукво“, обясниха от РБ.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

“Както се видя и на последните избори технологичният и купен вот е достигнал голям процент от гласовете и това е сериозният проблем, който сваля доверието в политическата класа. При мажоритарни избори много по-лесно ще се купуват необходимите гласове. Това, че вносителите на законопроекта не са решили основни технически проблеми, доказва, че той е направен набързо и преследва партийни цели, не националния интерес“, коментират от формацията.

Парламент Народно събрание

“Приемането на мажоритарна система с абсолютно мнозинство защитава единствено интересите на партиите, чиято цел е заличаване на плурализма, но не и на българските граждани, които вместо да имат представители, ще получат политически търгаши. ГЕРБ, БСП и ДПС ще получат между 230 и 240 депутатски места, с което да бетонират властта си в следващите няколко години. Припомняме, че мнозинството от българските граждани гласуваха против или не взеха участие в референдума и това ни дава основание да защитим мнението на тези хора. От РБ категорично заявяваме, че в подобна ситуация ние ще продължим да защитаваме на първо място интересите на българските граждани и няма да допуснем връщане на член 1“, посочи в своята позиция дясноцентристката коалиция.


Leave A Reply