“Избирането на новия френски президент Еманюел Макрон е възможност за внасяне на нова динамика в Европа.“ Това заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от “Асошиейтед прес, преди срещата си с новоизбрания френски президент в Берлин, предаде БТА. Това е първото посещение в чужбина на Макрон.

epa05963906 French President Emmanuel Macron (C)leaves after laying a wreathon the Unknown Soldier's tomb at the Arc of Triomphe monument after his formal inauguration ceremony in Paris, France, 14 May 2017.  EPA/ALAIN JOCARD / POOL MAXPPP OUT

снимка: EPA/БГНЕС

“В дългосрочен план Германия ще е добре, само ако Европа е добре, а избирането на новия френски президент ни предлага възможност за нова динамика в развитието на Европа. Ще направим всичко възможно да развием добри инициативи с новия президент Макрон“, добави тя. От своя страна федералният канцлер заяви, че не смята да казва на Франция какво да прави, докато Макрон се опитва да съживи икономиката на своята страна. Преди днешната среща тя беше попитана дали ще препоръча на новия президент да извърши реформи на трудовия пазар, подобни на тези в Германия преди десетилетие – “Аз съм последният човек, който ще съветва Франция какво да прави“, отговори канцлера.

Меркел отбеляза, че за французите, и особено за младите хора, е важно да имат повече надежди за работа. През годините имаше много предложения за развиване на 19-членната еврозона. Ще обсъдя това с него разбира се и ще му кажа, че сме готови да постигнем нещо в това отношение заедно, каза канцлерът. В първия си пълен работен ден като президент се очаква Макрон да действа бързо както във външнополитически план, така и във вътрешен. Той огласи и името на бъдещият премиер на страната.


Leave A Reply