България е с петата най-висока минимална работна заплата в ЕС. Това показват данните от изследване, разпространено от Асоциацията на индустриалния капитал. Тъй като в повечето държави в Европа няма фиксирано месечно минимално възнаграждение, от АИКБ са пресметнали какво би било то спрямо брутния вътрешен продукт на всяка страна от ЕС, съобщава ТВ Европа.


„България е с петата най-висока минимална работна заплата в целия ЕС като съотношение между минимална и БВП. При нас труда – нискоквалифицираният труд е значително по-скъп от този в Румъния и значително по-скъп от средния в ЕС. Тоест у нас неквалифицираният труд е надценен, а не подценен.“

Председателят на АИКБ цитира и данни, според които доходите на работещите в страните от ЕС, където няма регламентирана минимална работна заплата, са 1,6 пъти по-високи от тези в държавите, където има такава. Сходна е ситуацията и със средното възнаграждение. Затова от бизнеса отново се обявиха за премахване на минималната работна заплата и у нас.

„Трябва да отпаднат редица административни мерки, които са на пазара на труда, като измислените минимални осигурителни доходи и класове, които са рудимент от миналото – няма ги в нито една държава в ЕС. Временната мярка за плащане на три дни болнични, реформата в трудовата експертиза. За миналата година от 90 000 пенсионери 30 000 – 1/3, са по инвалидност. Тоест ние тука, ако сме 30 човека, 10 от нас са инвалиди. Това можете ли да си представите, че е вярно.“

Според друго изследване на АИКБ производителността на труда в България е 15,26 на сто от средната в ЕС. В същото време възнагражденията ни са 21,07 на сто от средните в ЕС. Това показва, че у нас заплатите са по-високи от това, което всъщност изработваме. Велев цитира и друго проучване, според което България е в златната среда по отношение на средната работна заплата в ЕС. Ако тя бъде съпоставена с БВП на глава от населението. страната ни изпреварва държави като Австрия, Унгария, Гърция, Португалия, Швеция и Словакия.


Leave A Reply