Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева съобщи във Фейсбук, че днес е разговаряла с първите дипломати на Великобритания Борис Джонсън и Ирландия Чарлс Фланаган, с еврокомисаря Йоханес Хан и с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини. Захариева участва в Съвета на ЕС по външни работи.

Тя отбеляза, че по време на българското председателство на Общността догодина преговорите по напускането на Великобритания ще бъдат в решителна фаза. “България подкрепя подхода на ЕК – първо да се постигне съгласие по досегашните взаимоотношения с Лондон, а след това да се уредят бъдещите отношения. Много е важно всички да останем обединени и преговорите да се водят на ниво ЕК“, коментира първият ни дипломат.

“Двамата се обединихме около мнението, че правата на българските граждани на Острова, придобити до момента, не бива да бъдат нарушавани.Той отбеляза, че още като кмет на Лондон е оценил значимия принос на българските граждани, живеещи в Обединеното кралство, за икономиката и културата. А също и че България остава привлекателна държава за неговите сънародници както за почивка, така и за инвестиции във ваканционни имоти“, съобщи Екатерина Захариева.


Leave A Reply