Приватизацията като инструмент за преминаване от планова към пазарна икономика е изчерпан. Така икономическият министър Емил Караниколов обясни пред БТВ спирането на всички започнали процедури по раздържавяване и решението нови такива да стават само със санкция от НС.

Той подчерта, че внасянето на законопроекта става по искане на премиера Бойко Борисов. „Фокусът ще е върху ефективното и прозрачно управление на държавната собственост и публично-частното партньорство, което е в интерес на държавата и гражданите”, разясни Караниколов. По думите му законопроекта за управлението на държавните активи на БСП е добра основа, върху която да се работи.

приватизация

Емил Караниколов отрече твърденията спирането на приватизациите да е с цел блокиране на сделката за Пловдивския панаир: „Панаирът не е в програмата за приватизация, през последните 2-3 години не е предлаган”.

Като друга основна цел Караниколов си постави справяне с административните тежести. Той посочи, че по искане на Борисов той работи по проблема заедно с вицепремиера Томислав Дончев още от първата седмица.  „Няма да има чистка в администрацията, в дружествата. Докато не бъде приет закон за ясни критерии за назначаване в бордовете, няма да има съкращения и уволнения. Това е искане и на партия „Атака”, подчерта министърът.


Leave A Reply