„Близо 10 години бях представител на страната ни в ЕС, дълбокото ми убеждение е, че разширението на ЕС трябва да бъде към Западните Балкани.“ Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на документална изложба, посветена на 100-годишнината от опожаряването на Босилеград.

Радев Йотова

„Поддържала съм всяка една страна към пътя за нейното членство, включително и Сърбия“, обясни тя. „От 10 години България е достоен член на ЕС, стабилна държава в тази част на Европа, сигурната външна граница на ЕС“, посочи Илияна Йотова. „Знаем много добре цената на това, което сме изживели през тези 10 години, знаем компромисите, които трябваше да направим“, коментира тя. „Днес Сърбия е в преговорен процес по две от най-важните глави – 23, която се отнася до съдебна реформа и основни права и 24 за правосъдие, сигурност и свобода“, поясни вицепрезидентът.

Илияна Йотова

Илияна Йотова

Йотова изтъкна, че изпълнението на тези критерии и влизането на Сърбия в ЕС ще допринесе още повече за добрите ни двустранни и съседски отношения. Тя беше категорична, че ще продължим да подкрепяме развитието на културните центрове в Босилеград и Димитровград, защото това са естествените средища на българщината.


Leave A Reply