Службите на ЕС не са били засегнати от кибернападението от последните дни, поразило стотина държави и много дружества. Това съобщи на пресконференция говорител на Европейската комисия, предаде БТА. Комисията следи много внимателно въпроса. Това е нарастваща заплаха, която изисква съгласуван отговор на държавните власти и частните дружества, заяви говорителят.

europol_eu_flags

“ЕС има важна роля в осъвременяването на законодателството за киберсигурността и киберпрестъпността“, добави той. Комисията остава в контакт с Европол, за да бъдат преодолени заплахите и за да се окаже помощ на засегнатите, посочи говорителят. По повод свиканата миналата седмица телеконферентна среща на служители на ЕК с правителствени представители от Общността  и Съединените щати по повод намеренията на Вашингтон да забрани пренасянето на големи електронни устройства в пътническите самолети, говорителят добави, че тази седмица предстои нова среща.

Европейската комисия Снимка: Лоек Ессерс/Loek Essers

Той уточни, че предстоящата среща ще бъде на техническо и политическо равнище. Говорителят допълни, че предстоящият разговор ще обхване оценката на новите заплахи (от тероризъм в гражданското въздухоплаване) и ще засегне нуждата от общи усилия за противодействие.


Leave A Reply