“България винаги е подкрепяла и е активен член и участник в Южния газов коридор, чийто безспорен двигател са нашите приятели от Азербайджан.“ Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на конференцията “България и Азербайджан: 25 години дипломатически отношения. Перспективи за двустранно партньорство и многостранно сътрудничество“. Форумът беше организиран днес в Дома на Европа в София от Дипломатическия институт към министъра на външните работи, посолството на Азербайджан и Атлантическия клуб в България.

karta_btg газ карта трансфер

Петкова посочи проектите, с които страната ни участва в Южния газов коридор – интерконекторите Гърция – България и Турция – България. “Безспорно геостратегическо значение в този проект има изграждането на интерконектора Гърция – България“, обясни министърът на енергетиката. Тя отбеляза, че през последните две години има сериозен напредък по проекта и той не е бил възможен без партньорство с азербайджанската държавна петролна компания СОКАР. Към днешна дата и трите предизвикателства пред изграждането на интерконектора Гърция – България са успешно преодолени, заяви министър Петкова, която открои взимането на окончателното инвестиционно решение във връзка с изграждането на интерконектора; успешното осъществяване на пазарния тест за него, както и въпроса за финансирането на проекта. Изграждането на интерконектора Гърция – България е необратим процес.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Този проект ще бъде факт съобразно пътната карта, която сме начертали, заяви Теменужка Петкова. Тя увери, че правителството ще продължава да работи активно за по-нататъшното развитие на отношенията между България и Азербайджан, определяйки страната като стратегически партньор, на когото знаем, че винаги можем да разчитаме, и партньор, с който имаме прекрасни взаимоотношения. Посланикът на Азербайджан у нас Наргиз Гурбанова също изтъкна, че развитието на двустранните отношения с България в последните години е било издигнато на ниво на стратегическо партньорство. Двустранното ни сътрудничество е многообразно и покрива широк спектър от въпроси като енергетиката, търговията, земеделието, спорта, изкуството и културата, научните изследвания, посочи посланикът, която отбеляза, че в Азербайджан се помни, че България беше сред първите държави, признали независимостта на страната.


Leave A Reply